
 

Questions from Jayne Baker. 

To Councillor Toby Sturgis – Cabinet member for Spatial Planning, Development 
Management and Property  

 

Question  
 
1. Can Cabinet confirm that there have been precedents for selling land designated 

“in perpetuity” as an open space, and that the legality of such sales has been 
tested in the Courts?  
 

Answer 
 

In the original planning permission there was a planning obligation that public open 
space areas needed to be maintained in perpetuity.  As a result of terms agreed in 
section 52 agreements as part of that permission the land was transferred to the 
Council as landowner.  The Council then held the land for open space purposes to 
meet those planning obligations. 
 
As stated in the report the Council as landowner does have obligations to maintain 
open space but that duty can be fulfilled elsewhere if there is adequate 
compensatory space offered in replacement.  
 
The Planning Inspector confirmed in his decision dated 20th July 2016 that the 
replacement open space meets and exceeds the original planning obligations. 
 
Provided the alternative open space is created and available to meet those planning 
obligations which must be held in perpetuity then the land does not have to be held 
for that purpose. 
 
There have been precedents for selling land held as open space when that purpose 
is no longer needed or a suitable alternative provision to meet that community need 
is provided.  This meeting today is part of the legal process so that the Council as 
land owner can satisfy itself that there is a suitable alternative space to allow 
appropriation under section 122 of the Local Government Act 1972. 
 
Question  
 
2. Are Cabinet aware that the Government website giving guidance on using 

planning permissions clearly states that “planning permission runs with the land 
and any conditions imposed on the permissions will bind future owners”?  
https://www.gov.uk/guidance/use-of-planning-conditions  This clearly contradicts 
the statement in Paragraph 6 of the report presented to Cabinet stating the “S52 
agreements are no longer considered to be extant for planning purposed as the 
site has been laid out and transferred to the Council”.  

 

https://www.gov.uk/guidance/use-of-planning-conditions


Answer 
 
The Cabinet is aware of the status of planning permissions and conditions.  As 
indicated in the answer to the last question the planning obligation transferred to the 
Council when the land was transferred pursuant to section 52 agreements.  That 
planning obligation remains with the land until it is no longer required or suitable 
alternative provision can meet those obligations.  As the report sets out, a later 
planning appeal has granted outline planning permission for change of use including 
a recognition that the proposed open space meets or exceeds that obligation. 
 
The report confirms that the Council has received legal advice from Counsel that the 
obligations in the S52 Agreements were no longer extant as they have been met. 
 
The planning obligation which was created by the original permission for the land 
being proposed for appropriation itself was transferred to the Council as land owner. 
That planning obligation will continue to apply for the area accepted by the planning 
inspectorate as suitable alternative replacement.   
 
Question  

 
3. Can Cabinet confirm that, in the event of a sale of the land, access by the local 

community, including the elderly living in residential accommodation, children 
and young people, to Marlborough Common as the nearest open space, would 
be made safe through the provision of a proper crossing? 

 
Answer 
 
This question appears to be directed at access by local people to ‘Marlborough 
Common’ and whether the Council has any plans for ‘the provision of a proper 
crossing’ of the A346 Swindon Road.  That would be a matter for highways, if the 
need arose, as there is no requirement in the planning permission for any such 
works. 

Question  
 
4. Can Cabinet confirm that there would be safe access for the emergency services 

on to the compensatory space, such as at Bay Bridge, in the event of an incident 
requiring an emergency response?  
 

Answer 
 

The compensatory space is not near Bay Bridge. There will be pedestrian access to 
the compensatory open space from the existing road at Rabley Wood View. The 
emergency services will be able to access the site from there.  
 
Detailed plans of the layout, access, appearance, landscaping and scale will have to 
be submitted as part of the conditions of the outline planning permission before any 
development takes place. 



 
Question  
 
5. Can Cabinet confirm that, in the event of a sale of the land, Wiltshire Council 

would set up binding contracts with any future owners of the whole area to 
ensure the entire compensatory open space would be kept well-drained, safe 
and in good order? 

 
Answer 

 
In the event of a sale of the land, any contracts for sale will require the purchaser to 
comply with the conditions set out in the Planning Inspector’s decision, which includes 
a management plan for the compensatory open space.  

The planning permission requires details of the drainage strategy, including details of 
its maintenance and management after completion, to be agreed before development 
starts.  

 


